Copyleft

COPYLEFT – Lees aandachtig onder welke voorwaarden u de inhoud kunt gebruiken!

Alle geschreven inhoud van deze website valt onder het principe van het Copyleft.

Copyleft is het tegenover gestelde van Copyright. Copyleft geeft aan dat er geen auteursrechten op een bepaalde tekst, afbeelding, video of misschien wel op een hele website zit. Dit betekent dat je ongestraft de afbeeldingen, tekst, video’s of dergelijke kunt overnemen om het ergens anders weer te gebruiken.

Er zijn heel veel standaard benamingen voor standaard licenties die met Vrije Licenties werken. Vrije Licenties zijn hetzelfde als Copyleft teksten, afbeeldingen, video’s en dergelijke.

GFDL

Op internet komen steeds meer websites waarop dat soort licenties gelden. Je bent nu aan het lezen op een van deze sites. De Antroposofische Vereniging gebruikt zelf een vrije licentie! De licentie van de Antroposofische Vereniging heet GNU Free Documentation License, afgekort GFDL. Wikipedia gebruikt ook die licentie.

De tekst van de website wordt onder de GFDL-licentie verspreid. Dat is een hele lap tekst die je hier kunt vinden. Het is vertaald naar het Nederlands. In het kort komt het hier op neer:

Als een document onder de GFDL valt, mag iedereen die tekst kopiëren, veranderen en verkopen.

Er zitten wel twee eisen aan:

  • het document – zelfs al heb je de tekst daarvan veranderd – moet weer onder de GFDL vrijgegeven worden
  • je moet de oorspronkelijke auteur vermelden.

Hoe vaak komt het niet voor dat de mensen niet duidelijk zien wat werkelijkheid is, maar wat ze graag zouden willen zien. In hoeveel gevallen geloven de mensen iets, niet omdat ze iets begrijpen, maar omdat ze graag iets willen geloven. Of wat voor vergissingen ontstaan er niet omdat men een zaak niet grondig onderzoekt maar een overhaast oordeel vormt. Al deze oorzaken van vergissingen in het dagelijks leven kunnen bijna tot in het oneindige worden vermeerderd. Hoezeer spelen ons partijdigheid, hartstocht enzovoort, niet parten ten aanzien van ons gezonde oordeelsvermogen!

– Rudolf Steiner – Bron: GA 12 – Die Stufen der höheren Erkenntnis