Internationaal

De Antroposofische Vereniging in België valt onder de internationale koepel in Dornach. De hoofdzetel van de Antroposofische Vereniging wereldwijd is gevestigd in het Goetheanum.

Het Goetheaneum is een monumentaal bouwwerk voor theater, conferenties en tentoonstellingen ontworpen door Rudolf Steiner en gebouwd in de Zwitserse plaats Dornach vlakbij Bazel, genoemd naar Johann Wolfgang von Goethe. Het is het internationale centrum voor de antroposofie waar regelmatig cursussen en conferenties op dit gebied plaatsvinden.

Het eerste Goetheanum, waaraan in 1913 werd begonnen, was geheel van hout met dubbel dak en werd nooit voltooid. Op 31 december 1922 werd het door brandstichting verwoest.

Vervolgens werd het huidige, tweede Goetheanum gebouwd, ditmaal geheel van beton. Dit gebouw kwam in 1928 gereed. Beide gebouwen zijn voorbeelden van organische architectuur.

www.goetheanum.org


Er zouden artikelen moeten verschijnen vanuit de meest verschillende standpunten, dat het eenvoudigweg van grote betekenis is voor het kind wanneer het pas tussen het achtste en negende levensjaar echt leert lezen. Men kan daar als voorbeeld aanhalen dat Goethe vóór zijn negende jaar niet kon lezen of schrijven … en dat daartegenover mensen die uiteindelijk zwakzinnig zijn geworden al op hun vierde, vijfde jaar konden lezen en schrijven.

– Rudolf Steiner – Bron: GA 300b – Ergänzungen zu den pädagogischen Grundkursen – Dornach, 15 maart 1922