Internationaal

De Antroposofische Vereniging in België valt onder de internationale koepel in Dornach. De hoofdzetel van de Antroposofische Vereniging wereldwijd is gevestigd in het Goetheanum.

Het Goetheaneum is een monumentaal bouwwerk voor theater, conferenties en tentoonstellingen ontworpen door Rudolf Steiner en gebouwd in de Zwitserse plaats Dornach vlakbij Bazel, genoemd naar Johann Wolfgang von Goethe. Het is het internationale centrum voor de antroposofie waar regelmatig cursussen en conferenties op dit gebied plaatsvinden.

Het eerste Goetheanum, waaraan in 1913 werd begonnen, was geheel van hout met dubbel dak en werd nooit voltooid. Op 31 december 1922 werd het door brandstichting verwoest.

Vervolgens werd het huidige, tweede Goetheanum gebouwd, ditmaal geheel van beton. Dit gebouw kwam in 1928 gereed. Beide gebouwen zijn voorbeelden van organische architectuur.

www.goetheanum.org


Ik geloof dat het voor onze ontwikkelingsweg van belang is dat je vragen durft te stellen en dat je die vragen durft vol te houden, durft vast te houden. Want vragen is het enige dat je verder brengt. Voor mij is een vraagstelling veel belangrijker dan het vinden van een antwoord, want de vraag brengt je op een weg, die je op dingen brengt die anders zijn dan het antwoord dat je aanvankelijk dacht te kunnen geven.

– Bernard Lievegoed