Internationaal

De Antroposofische Vereniging in België valt onder de internationale koepel in Dornach. De hoofdzetel van de Antroposofische Vereniging wereldwijd is gevestigd in het Goetheanum.

Het Goetheaneum is een monumentaal bouwwerk voor theater, conferenties en tentoonstellingen ontworpen door Rudolf Steiner en gebouwd in de Zwitserse plaats Dornach vlakbij Bazel, genoemd naar Johann Wolfgang von Goethe. Het is het internationale centrum voor de antroposofie waar regelmatig cursussen en conferenties op dit gebied plaatsvinden.

Het eerste Goetheanum, waaraan in 1913 werd begonnen, was geheel van hout met dubbel dak en werd nooit voltooid. Op 31 december 1922 werd het door brandstichting verwoest.

Vervolgens werd het huidige, tweede Goetheanum gebouwd, ditmaal geheel van beton. Dit gebouw kwam in 1928 gereed. Beide gebouwen zijn voorbeelden van organische architectuur.

www.goetheanum.org


De Antroposofische Vereniging moet een vereniging van mensen zijn, die het zieleleven van de individuele mens en van de samenleving willen verzorgen op grond van een echt inzicht in de geestelijke wereld.

– Rudolf Steiner