Werelden en wezens

Jaap van de Weg

Stel je voor: het gewoon zichtbare van de wereld is niet alles. Je kijkt naar iets bijzonders in de natuur en het raakt je erg. Wat is het dan dat je raakt? Is dat alleen het fysiek zichtbare, of beleef je nog iets anders, iets dat daarin of daarachter verborgen is? Dat andere benoem je vaak in ‘alsof’-zinnen. Iemand vertelde eens: ‘De ondergang van de zon was zo mooi! Ik waande me even alsof ik in het paradijs was!’

Wat is er waar aan een dergelijke opmerking? Of iemand maakt een vervelende opmerking tegen je en je beleeft dat als een klap in je gezicht. Welke werkelijkheid beleef je dan? De schrijver is in zijn werk als arts voor psychosomatiek en ontwikkelingsvragen op onderzoek gegaan naar de werkelijkheden achter de dingen. Werkelijkheden die we niet zien, maar wel ervaren. Dit onderzoek heeft geleid tot het onderscheiden van verschillende realiteiten, verschillende werelden, die bevolkt worden door een veelheid aan wezens. Eigenlijk heel gewone dingen krijgen op die manier een andere dimensie, en worden anders hanteerbaar. Spiritueel, en toch nuchter.

« Terug


Er zouden artikelen moeten verschijnen vanuit de meest verschillende standpunten, dat het eenvoudigweg van grote betekenis is voor het kind wanneer het pas tussen het achtste en negende levensjaar echt leert lezen. Men kan daar als voorbeeld aanhalen dat Goethe vóór zijn negende jaar niet kon lezen of schrijven … en dat daartegenover mensen die uiteindelijk zwakzinnig zijn geworden al op hun vierde, vijfde jaar konden lezen en schrijven.

– Rudolf Steiner – Bron: GA 300b – Ergänzungen zu den pädagogischen Grundkursen – Dornach, 15 maart 1922