Werelden en wezens

Jaap van de Weg

Stel je voor: het gewoon zichtbare van de wereld is niet alles. Je kijkt naar iets bijzonders in de natuur en het raakt je erg. Wat is het dan dat je raakt? Is dat alleen het fysiek zichtbare, of beleef je nog iets anders, iets dat daarin of daarachter verborgen is? Dat andere benoem je vaak in ‘alsof’-zinnen. Iemand vertelde eens: ‘De ondergang van de zon was zo mooi! Ik waande me even alsof ik in het paradijs was!’

Wat is er waar aan een dergelijke opmerking? Of iemand maakt een vervelende opmerking tegen je en je beleeft dat als een klap in je gezicht. Welke werkelijkheid beleef je dan? De schrijver is in zijn werk als arts voor psychosomatiek en ontwikkelingsvragen op onderzoek gegaan naar de werkelijkheden achter de dingen. Werkelijkheden die we niet zien, maar wel ervaren. Dit onderzoek heeft geleid tot het onderscheiden van verschillende realiteiten, verschillende werelden, die bevolkt worden door een veelheid aan wezens. Eigenlijk heel gewone dingen krijgen op die manier een andere dimensie, en worden anders hanteerbaar. Spiritueel, en toch nuchter.

« Terug


Ik geloof dat het voor onze ontwikkelingsweg van belang is dat je vragen durft te stellen en dat je die vragen durft vol te houden, durft vast te houden. Want vragen is het enige dat je verder brengt. Voor mij is een vraagstelling veel belangrijker dan het vinden van een antwoord, want de vraag brengt je op een weg, die je op dingen brengt die anders zijn dan het antwoord dat je aanvankelijk dacht te kunnen geven.

– Bernard Lievegoed