Wat beweegt jou? – Maartje van der Wees

Wat beweegt jou? – Maartje van der Wees

Waarom dit boekje?
IK BEN NU zevenendertig jaar met euritmie bezig. Al die tijd leg ik, als mensen er naar vragen, uit wat het is. Soms heel enthousiast en bevlogen, soms ook stotterend en zoekend naar woorden.
Ik heb het uitgelegd aan ouders van kinderen aan wie ik euritmieles gaf, maar ook aan mijn eigen familie. Ik legde het uit aan managers en personeelsmedewerkers, alvorens euritmie met ze te gaan doen binnen een bedrijfstraining.
Ik vertelde over euritmie aan psychologie- en geneeskundestudenten en aan leerlingen van de dansacademie. Momenteel ligt het accent van mijn werk bij de individuele therapeutische euritmie. En ook hier krijg ik vragen. En merk ik dat ik niet in twee zinnen kan duidelijk maken wat euritmie is. Want er is geen standaard antwoord op de vraag: wat is euritmie?
Euritmie is een bewegingskunst, en het kenmerk van beweging is verandering. Wat beweegt verandert, metamorfoseert. En daarbij: euritmie verschijnt via de mens die het doet. Geen mens is daarin hetzelfde. Euritmie is dan ook in vele vormen terug te vinden, afhankelijk van wie het beoefent. Dus als ik het uitleg aan een cliënt zal ik dat altijd doen aan de hand van de belevingswereld en situatie van die persoon. Komt er na een uur een ander dan kan het zijn dat ik een heel ander verhaal hou. En bij de volgende weer anders. Toch zijn het allemaal antwoorden op die ene vraag: ’kun je me uitleggen wat het nou precies is, die euritmie?’

« Terug


Hoe vaak komt het niet voor dat de mensen niet duidelijk zien wat werkelijkheid is, maar wat ze graag zouden willen zien. In hoeveel gevallen geloven de mensen iets, niet omdat ze iets begrijpen, maar omdat ze graag iets willen geloven. Of wat voor vergissingen ontstaan er niet omdat men een zaak niet grondig onderzoekt maar een overhaast oordeel vormt. Al deze oorzaken van vergissingen in het dagelijks leven kunnen bijna tot in het oneindige worden vermeerderd. Hoezeer spelen ons partijdigheid, hartstocht enzovoort, niet parten ten aanzien van ons gezonde oordeelsvermogen!

– Rudolf Steiner – Bron: GA 12 – Die Stufen der höheren Erkenntnis