Visjes horen in het water – De scholing van het etherlichaam voor opvoeders van kleine kinderen

Visjes horen in het water – De scholing van het etherlichaam voor opvoeders van kleine kinderen

Cornelis Boogerd

Dit boek is een aanvulling op Het etherlichaam als pedagogisch instrument in de opvoeding van het kleine kind (2010). Daarin werd de betekenis van het etherlichaam voor de opvoeding van jonge kinderen onderzocht.

In deze uitgave worden o.a. bewegingsoefeningen gegeven die behulpzaam zijn om verschillende aspecten van het etherlichaam te ervaren en te stimuleren. – Kennismaken met begrippen is één kant van de scholing. Doen, herhalen, ervaren, invoelen, loslaten en vergeten – dat zijn de volgende stappen die de opvoeder kan zetten om etherische vaardigheden te ontwikkelen, die intuïtief ter beschikking komen in de directe relatie met het kind.

Bij het onderzoeken van de etherwereld en de wereld van het kleine kind gaat het niet om spectaculaire sensaties, maar om liefde en aandacht voor details en de manier waarop je werkt. De kernvraag is daarbij: hoe ben ik aanwezig?

Daarbij kunnen de oefeningen uit dit werkboek van grote hulp zijn. Ook in andere situaties, zoals zorg en samenwerking, kunnen zij leerprocessen ondersteunen.

« Terug


Er zouden artikelen moeten verschijnen vanuit de meest verschillende standpunten, dat het eenvoudigweg van grote betekenis is voor het kind wanneer het pas tussen het achtste en negende levensjaar echt leert lezen. Men kan daar als voorbeeld aanhalen dat Goethe vóór zijn negende jaar niet kon lezen of schrijven … en dat daartegenover mensen die uiteindelijk zwakzinnig zijn geworden al op hun vierde, vijfde jaar konden lezen en schrijven.

– Rudolf Steiner – Bron: GA 300b – Ergänzungen zu den pädagogischen Grundkursen – Dornach, 15 maart 1922