Stemmingen – menskundig beschouwd

Joop van Dam

 

Tussen het innerlijk van de mens en zijn lichamelijkheid bestaat een onlosmakelijk verband. Omgekeerd heeft de lichamelijke constitutie invloed op het bewustzijn.

Iedereen kan ervaren hoe het hart een belangrijke rol speelt als het gaat om moed of empathie. Zodra er echter een stoornis bij het hart optreedt, vermindert ook de kracht van die beide vermogens.

Zo levert de lever de fysiologische basis voor het willen, en hebben de longen en de nieren een functie als het gaat om gevoelens.

In dit helder geschreven boekje vertelt antroposofisch huisarts Joop van Dam over de werking en de invloed die het hart, de longen, de nieren en de lever hebben op de menselijke manifestatie.

Joop van Dam was vele jaren antroposofisch huisarts. Door zijn persoonlijke betrokkenheid, zijn verrassen- de manier van waarnemen en de heldere wijze waarop hij zijn bevindingen verwoordt is hij steeds weer een groot inspirator voor mensen in de zorg.

« Terug


Ik geloof dat het voor onze ontwikkelingsweg van belang is dat je vragen durft te stellen en dat je die vragen durft vol te houden, durft vast te houden. Want vragen is het enige dat je verder brengt. Voor mij is een vraagstelling veel belangrijker dan het vinden van een antwoord, want de vraag brengt je op een weg, die je op dingen brengt die anders zijn dan het antwoord dat je aanvankelijk dacht te kunnen geven.

– Bernard Lievegoed