Spreekkunst – Werkboek

Spreekkunst – Werkboek

Michaëla Klinkenberg

 

Spreken lijkt iets van alledag maar is bijzonder creatief.

Michaëla Klinkenberg werkte met deze kunst als spraakdocent, spraaktherapeut en voordragend artiest. Haar werkervaring heeft zij gebundeld in dit boek, waarin alle aspecten van het spreken worden behandeld: adem, stem, articulatie, intonatie, gebaar, expressie en presentatie. Naast aandacht voor veel praktische oefeningen komen thema’s aan bod als spraakritmen, poëtische versvormen en voordrachtskunst. In de bijlage vind je informatie over de spreekkunst als uitgangspunt voor een nieuwe vorm van spraaktherapie.

Spreekkunst is geschreven voor sprekers, vertellers, acteurs, liefhebbers van poëzie, euritmisten, leraren, docenten en voor ieder die geïnteresseerd is in de creatieve én de praktische aspecten van het spreken. Voor hen kan dit op de praktijk gerichte en verdiepende werk een belangrijke hulp

« Terug


Er zouden artikelen moeten verschijnen vanuit de meest verschillende standpunten, dat het eenvoudigweg van grote betekenis is voor het kind wanneer het pas tussen het achtste en negende levensjaar echt leert lezen. Men kan daar als voorbeeld aanhalen dat Goethe vóór zijn negende jaar niet kon lezen of schrijven … en dat daartegenover mensen die uiteindelijk zwakzinnig zijn geworden al op hun vierde, vijfde jaar konden lezen en schrijven.

– Rudolf Steiner – Bron: GA 300b – Ergänzungen zu den pädagogischen Grundkursen – Dornach, 15 maart 1922