Marc Schepens

Koningin Astridlaan 3, 2920 Heide-Kalmthout

Tel: 03 666 88 55

Fax: 03 646 68 32

schepensarchitect@skynet.be

www.marcschepens.be

Onze huisschilder Rinus Baetens+ uit Kalmthout zag me als jongen van 9 bij het tekenen aan de keukentafel. ”Hij zou architect kunnen worden“ zei hij tegen mijn moeder aan de vaat. ”Ma, verdient ge daar goe mee?“ ”Och jongsken, als ge’r uw ziel maar inlegt, da’s ‘t voornaamste“ . Stilte, tot dat we tegen 1968 aankwamen in een linkse klas op de Rouwmoershoeve College te Essen. Pamfletten tekenen rondom de Palestijnse kwestie, of voor de derde-wereld-beurs.

Vooraan op de barricade stond ik niet, maar wel hield mij bezig : Hoe mijn talenten ten dienste stellen voor andermans welzijn?

Beroepsoriëntering: ‘wegens Grieks-Latijnse en te weinig wiskunde wordt deze jongen de studies van architectuur afgeraden’. Punt. Wat denken ze wel? Van de sociale werking in de richting beeldhouwen, of schilderkunst was ik niet op de hoogte, dus koos ik architectuur. Zeer schone profs. heb ik daar kunnen meemaken. Mensen die niet alleen in hun hoofd leefden, maar ook vanuit het hart hun beroep uitoefenden. Georges Baines, Lode Wouters, Ward Van Steenbergen, René Gilles, Stanislas Vander Brempt. Op het bureau van Georges lag een pamflet van Lucien Kroll. Of ik bij hem kon werken, vroeg ik aan Baines. Ik heb bij Lucien en zijn vrouw Simone diep-menselijk medeleven en grote wil tot actie gevoeld.

Sinds 1980 werk ik zelfstandig als architect, steeds met mensen rondom mij. Zijn het niet collega’s dan zijn het aannemers of opdrachtgevers. Mijn vrouw Vera Van Ighem heb ik ontmoet samen met de anthroposofie. Oriëntatiepunten hoe in werk en leven te staan. Vele opdrachten liggen in de sociale laag van het leven. Dagverblijven voor mensen met een handicap, scholenbouwen, bejaardentehuis. Ook het werken met groepen van mensen , zoals met de kantoorlandschappen voor de Financiëel Economische Tijd. En de meerdere woningen: Je trekt uiteindelijk enkele jaren van je leven samen op. Ontmoet elkaar in het gesprek. Eenieder is in de mogelijkheid bewust te worden hoe zijn levensbaan hierdoor verandert.

Nu wilt ge wel eens weten of ik duurzaam werk etc. Wel vanaf 1980 -dus mijn gehele loopbaan- tracht ik niet giftig te bouwen. Dat is een hele prestatie hier in West-Europa. (In Afrika kan dat nog moeiteloos).

Ik beweer niet dat ik moeder aarde niet beschadig door te bouwen: We gebruiken wel andere materialen dan de nomaden . Als zij een yurt bouwen, zijn daar enkel de juist gevormde taken, lederen riemen en vilt vd kudde voor nodig. Dus laat ik bouwen met een intelligent skelet, dat voor volgende generaties herinterpreteerbaar is. In die zin schroom ik beton niet . Houten structuren evenmin: ik zie me daarin werken als een omvormer van de traditionele houtbouw zoals de boerenschuren –ook die van de Cisterciensers, denk aan Ter Doest-.

Als architect anticipeer je op de gewaarwordingen van alle gebruikers van het toekomstige gebouw. Je doet dat vanuit de herinnering aan je eigen vroegere meetrillen met de omgeving. Net zoals Anne Teresa De Keersmaeker+ deed in de dans Die omstandigheden roep je terug op, ze zijn een echo wanneer je het nieuwe gebouw gestalte geeft. Tenslotte is dat gebouw een antwoord op de vraag om als omhulling te dienen bij jou ontplooiing .

Marc Schepens

 

1953° te Wilrijk.

« Terug


Ik verzoek u, en heb dat ook in Berlijn gedaan, om niets van wat ik ooit gezegd heb of nog zal zeggen op autoriteit en geloof aan te nemen.

 

 

– De volkszielen – GA 121 – Kristiana (Oslo) 17 juni 1910