Ketenen tot vrijheid – Demonstraties sociaaltherapie

Ketenen tot vrijheid – Demonstraties sociaaltherapie

Tine Verhagen en Albert de Vries

Schetsen van situaties uit de praktijk van alledag van een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap.

Heel mooi wordt zichtbaar hoe Tine, zonder zich te verliezen in een grenzeloos meegaan, vanuit een positieve grondhouding, vanuit een eigen ’ja-zeggen’, meebeweegt met bewoners. ’Ik ga in op wat nodig is’, zegt Tine in dit boekje: ’Dat geeft mij vrijheid’.

Vrijheid is een belangrijk thema in het werk van Tine Verhagen. Geen vrijblijvende aangelegenheid, maar iets waar actief, met verantwoordelijkheidsbesef, aan gewerkt wordt, iets dat gecultiveerd wordt.

« Terug


Er zouden artikelen moeten verschijnen vanuit de meest verschillende standpunten, dat het eenvoudigweg van grote betekenis is voor het kind wanneer het pas tussen het achtste en negende levensjaar echt leert lezen. Men kan daar als voorbeeld aanhalen dat Goethe vóór zijn negende jaar niet kon lezen of schrijven … en dat daartegenover mensen die uiteindelijk zwakzinnig zijn geworden al op hun vierde, vijfde jaar konden lezen en schrijven.

– Rudolf Steiner – Bron: GA 300b – Ergänzungen zu den pädagogischen Grundkursen – Dornach, 15 maart 1922