De drie wegen naar Christus

Rudolf Steiner

Het Christuswezen neemt in de antroposofische geesteswetenschap een centrale plaats in. Het gebeuren op Golgotha is een mysterie. Hoe krijgen wij, moderne mensen, daar toegang toe?

Steiner schetst het grandioze van de diverse godsdiensten, en hun karakteristieke verschillen met het christendom.

Helder beschrijft hij dat er niet slechts één, maar drie gerechtvaardigde wegen naar Christus zijn – wegen van het verleden en van de toekomst. De mens heeft ook hier de keuze.

Inzicht in het wezen van de Christusimpuls krijgen: dat vormt een bewuste basis voor tolerantie en respect, ook voor andere godsdiensten en culturen. Het kan de mensen verenigen en vrede op aarde bevorderen.

« Terug


Er zouden artikelen moeten verschijnen vanuit de meest verschillende standpunten, dat het eenvoudigweg van grote betekenis is voor het kind wanneer het pas tussen het achtste en negende levensjaar echt leert lezen. Men kan daar als voorbeeld aanhalen dat Goethe vóór zijn negende jaar niet kon lezen of schrijven … en dat daartegenover mensen die uiteindelijk zwakzinnig zijn geworden al op hun vierde, vijfde jaar konden lezen en schrijven.

– Rudolf Steiner – Bron: GA 300b – Ergänzungen zu den pädagogischen Grundkursen – Dornach, 15 maart 1922